गाजर // Carrots

    The winter season and the carrots pudding both have a close relation.Previously carrots pudding were made by one common method but now see, many method have been born due to taste. Most people prefer to eat it raw. It's a fruit that is also a vegetable and what ever dish is prepared it's make tasty and healthy. Jam and pickle are made and eaten from the heart.
Eat it in any way, it's nutrients are safe. It's rich in fibre and vitamin K1,A,B,C,E, potassium, antioxidants, calcium,etc. are found.
    Farmers love to cultivate various types of carrots, which are black, purple,red,yellow,white and orange. Among these orange carrots are most popular it's known for its Aroma, taste and sweetness. Really it's a superfood.
 सर्दी का मौसम और गाजर का हलवा दोनो का चोली दामन का साथ है। पहले एक ही विधि से गाजर का हलवा बनाया जाता था । अब देखिए बनाने का तरीका कई हो गए हैं । अधिकतर लोग तो ताज़ा तथा कच्चा ही खाना पसंद करते हैं । गाजर एक ऐसा फल है जिसकी सब्जी भी स्वादिष्ट और स्वास्थ्यवर्धक बनाती है और मुरब्बा तथा अचार भी मन से बनाया और खाया जाता है । इसको चाहे जैसे बनाए या खाएँ , इसका न्यूट्रीटेंट नष्ट नहीं होता है । इसमें फाइबर , विटामिंस 
के1 ,ए ,बी,सी ,ई और पोटेशियम, एंटीआक्सीडेंट ,कैलसियम आदि पाया जाता है।
       किसान विभिन्न प्रकार के गाजर की खेती करना पसंद करते हैं जिन में काला ,पीला, बैंगनी ,सफेद, लाल और नारंगी रंग का गाजर होता है । इनमें नारंगी गाजर अपने स्वाद , खुशबू और मिठास के कारण काफी लोकप्रिय है । वाकई यह superfood है 

Comments

Popular posts from this blog

UMIAM lake, SHILLONG, Meghalaya/ उमियम झील, सिलांग

Sunset beauty🌞/ सूर्यास्त की सुंदरता